Informatiemanagement 2.0: De Cruciale Rol van Business Intelligence in de publieke sector van morgen

Vink 6-2-2024 12:07
Categorieën: Ontwikkelingen in ICT

In de eerste periode bij Bart Vink en Partners maakte ik (Teun Wouters) mezelf wegwijs in de dynamische omgeving van informatiemanagement in de publieke sector. Wat hierin opviel was dat informatiestromen in de huidige snel digitaliserende wereld steeds meer de motor lijken te worden van elke (publieke) organisatie. In staat kunnen zijn om gegevens om te zetten en hieruit bruikbare inzichten te genereren is niet langer een ‘plusje’ maar een vereiste.  Wat is de sleutel tot het ontsluiten van een enorme hoeveelheid gegevens waar organisaties dagelijks mee te maken hebben? Business Intelligence (BI).

De afgelopen periode merken wij vanuit Bart Vink en Partners dat de behoefte van onze klanten aan kandidaten met Business Intelligence-kennis is gestegen. Om waarde te leveren voor zowel de klanten als kandidaten en hierin bij te dragen aan de ideale match dook ik dieper in de wereld van BI. Dit heeft geleid tot meerdere plaatsingen bij onze relaties.

In deze blog beantwoord ik de volgende vragen: Wat is BI? Wat zijn de trends die we zien op het gebied van Informatiemanagement? En hoe valt Business Intelligence hieraan te linken?

Business Intelligence vertegenwoordigt een verschuiving in de manier waarop organisaties hun gegevens benaderen, begrijpen en inzetten. Business intelligence wordt door velen gezien als dé spil in de route richting meer data gedreven werken en een hoger niveau van digitale volwassenheid.

Nieuwe wetten, hogere eisen voor gegevensbescherming, een krappe arbeidsmarkt en veranderende informatiebehoeften leiden aldus het ICT-benchmark gemeenterapport van M&I Partners tot een stijging in ICT kosten.

Deze stijging valt deels te zien in een stijging in software-kosten en deels in een stijging in ICT-personeelskosten.

Deze stijging valt deels te zien in een stijging in software-kosten

en deels in een stijging in ICT-personeelskosten.

Wat betreft de softwarekosten valt er een trend te zien in de overgang naar software as a service (SaaS). Bedrijven zien de waarde van het outsourcen van software-infrastructuur en -beheer, waardoor ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten en flexibeler kunnen inspelen op veranderende behoeften wat o.a. extra flexibiliteit, toegankelijkheid en daarmee gebruiksvriendelijkheid biedt. Deze zogenoemde ‘verSaaSing’ leidt tot een stijging in de Softwarekosten.

In de route richting data gedreven werken en een hoger niveau van digitale volwassenheid zien we een algemene behoefte van gemeenten en organisaties in de publieke sector op het gebied van cloud ondersteuning. Hierin valt op dat duidelijke richtlijnen in de vorm van strategieformulering zorgen voor een organisatorische transitie naar ‘regie-organisaties’. De vraag naar ICT-personeel neemt toe en tegelijk nemen de eisen bij dit ICT-personeel ook toe.

Dit valt terug te zien in de stijging in ICT-personeelskosten. In figuur 11 van het rapport van M/I partners valt het onderscheid in personeelskosten per functiegroep op. De verschuiving van automatisering naar informatisering valt terug te zien in een stijging in I-functies en FAB-functies. De vraag naar leidinggevenden, projectleiders en functioneel/applicatiebeheerders stijgt.

In figuur 11 van het rapport van M/I partners valt het onderscheid in personeelskosten per functiegroep op.

Binnen de trend van ‘regie-organisaties’ en ‘informatisering’ zien we hierdoor ook een stijging in de vraag naar Functioneel Beheerders. Wat hierin benoemd dient te worden is dat de ‘soft-skills’ (bijv. communicatie en samenwerking) steeds belangrijker worden naast technische bekwaamheden. In figuur 14 valt te zien dat er de gebruikersgerichtheid van belang is en dat ook meer tactische en strategische taken centraal staan.

In figuur 14 valt te zien dat er de gebruikersgerichtheid van belang is en dat ook meer tactische en strategische taken centraal staan.

Data gedreven werken lijkt een van de topprioriteiten. Procesoptimalisatie en procesverbetering zijn hierin veel gebruikte termen. Om data inzichtelijk te maken en informatie overzichtelijk te analyseren stijgt de vraag naar Business Intelligence personeel elke dag. Door business intelligence wordt data gedreven besluitvorming mogelijk. Informatie verzamelen, dashboards maken, informatie analyseren en zo rapportages maken worden dragen bij aan nieuwe inzichten.

Hierin ligt de nadruk steeds meer op datavisualisatie. In deze dynamische omgeving lijkt Business Intelligence dé sleutel tot succes.

Mocht je als organisatie willen sparren over eventuele mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van Informatiemanagement / Business Intelligence functies of ben je als mogelijke kandidaat benieuwd naar de mogelijkheden en openstaande rollen dan ga ik graag met je in gesprek! Stuur een mailtje naar teun@bartvinkenpartners.nl

#businessintelligence #informatiemanagement #blog

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af