Sales Project Manager

Een sales project manager is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van projecten die de verkoopprocessen verbeteren. Het werk is veelzijdig en bestaat onder andere uit: opzet van het telefonisch veldwerk, aansturing en/of briefing van marketeers, communicatie met account managers en het verzorgen van management rapportages.

Methodieken

Het hangt uiteraard af van de organisatie en het werkveld, maar project management binnen sales verschilt in de kern niet veel van het reguliere project management. Het draait uiteindelijk om het in goede banen leiden van projecten; afgebakende opdrachten waar meestal meerdere mensen aan samenwerken. Ben jij project manager? Dan werk je waarschijnlijk vaak volgens bepaalde methodieken zoals Prince II. Die methodieken hebben een vrij brede scope en richten zich op vrijwel alle facetten van projectmanagement zoals planning, financiën en communicatie. Het is jouw taak om alle onderdelen goed op elkaar af te stemmen zodat het project volgens planning blijft lopen.

Meerdere rollen

Als sales project manager heb je gedurende projecten meerdere rollen. Deze staan hieronder weergegeven.

  • Ontwerper: je ontwerpt een projectplan.
  • Controleur: je houdt in de gaten of de planning en targets gehaald worden.
  • Spreker: je zit vergaderingen voor en geeft presentaties.
  • Coach: je motiveert mensen en geeft (commerciële) tips.
  • Expert: je bent deskundig op het vakgebied van het project.

Risicomanager: je houdt risico’s in de gaten en bedenkt alternatieve oplossingen als dingen mis gaan.

Kortom, het betreft een uitdagende spilfunctie waarbij je enerzijds individueel het verschil kunt maken en anderzijds echt een team player bent. Alles met maar één doel: commercieel succes voor de opdrachtgever.

Vacatures sales project manager

Wil jij ook via Bart Vink & Partners aan de slag als sales project manager? Bekijk onze vacatures en neem contact met ons op! We leren je graag kennen.