Informatie Analist

Een informatie analist onderzoekt en evalueert de informatiebehoefte binnen een organisatie. Is dit voor jou dé baan? Dan vind jij het leuk om de organisatie (of de klanten van de organisatie) te voorzien van adviezen over de optimalisatie van processen, procedures en systemen.

Systeemprincipes

In overleg met de gebruikers en het management komt een informatie analist tot systeemprincipes, die mee worden genomen in het ontwerp en uitvoering van betere informatiesystemen. Voor de ontwikkeling van het informatiesysteem door systeemontwikkelaars stel je functionele specificaties, een functioneel en een technisch ontwerp op.

Informatiestromen

Een informatie analist onderzoekt bedrijfsprocessen en richt zich met name op de informatiestromen binnen die processen. Bij zijn onderzoeken houdt hij rekening met de informatiebehoefte op verschillende momenten binnen die processen en probeert een ontwerp te maken dat organisatorisch praktisch én functioneel is binnen het bedrijf.

Datamodel

Het datamodel vormt meestal het hart van het werk van de informatie analist. Dit model is de beschrijving van de verschillende informatieobjecten en hun onderlinge relaties, waarbij het van belang is rekening te houden met de verschillende eisen en wensen en het liefst ook nog met realistische ontwikkelingen van de betreffende organisatie. Een te bouwen informatiesysteem moet ten minste vijf à tien jaar meekunnen en mag niet te ingewikkeld worden, anders is het niet gebruiksvriendelijk en bovendien veel te kostbaar om te ontwikkelen. Al met al een uitdagende en veelzijdige rol die niet meer weg te denken is binnen het werkveld van informatiemanagement!

Vacatures informatie analist

Wil jij ook via Bart Vink & Partners aan de slag als informatie analist? Bekijk onze vacatures en neem contact met ons op! We leren je graag kennen.