Data Steward

Waar data governance meer gefocust is op high level beleid en procedures, is data stewardship meer gefocust op de tactische coördinatie en implementatie. Een data steward is verantwoordelijk voor het uitdragen van het data gebruik en de beveiligingsrichtlijnen, zoals gedefinieerd door de data governance initiatieven. Data stewards vormen de brug tussen de IT afdeling en de business kant van een bedrijf.

Tactische functie

Ben jij een data steward? Dan heb je in feite een tactische functie, omdat het de korte termijn centraal stelt en specifiek en lokaal gericht is. De rode draad is dat alle taken worden uitgevoerd die toegespitst zijn op business doelen en data elementen.

Een greep uit de mogelijke werkzaamheden van een data steward:

  • Definiëren van de data: identificeren van fundamentele data, verzamelen van definities, documenteren van toegestane waardes;
  • Definiëren van business rules voor de creatie van data, het gebruik van data of het afleiden van data;
  • Documenteren van data bronnen: identificeren van huidige en gewenste bronsystemen;
  • Stellen van data kwaliteitsdoelen;
  • Metadata identificatie en documentatie;
  • Oplossingen bedenken voor data problemen.

De data steward rol

De rol van data steward wordt op talloze manieren ingevuld. Dit hangt af van het werkveld en de organisatie. Sommige bedrijven hebben formele data steward rollen gedefinieerd, er worden dan dus specifiek mensen voor aangenomen. Ook komt het voor dat bedrijven medewerkers (die uiteraard wel vetrouwd zijn met de materie) ‘het erbij’ laten doen. Hoe het ook zij: een data steward functioneert zowel als een ‘data coördinator’, die de data volgt binnen een bedrijf, alsook een ‘data corrector’ die de data begrijpt en interne regelgeving over hoe de data te gebruiken afdwingt binnen de organisatie. Onafhankelijk van hoe de positie is vormgegeven, een effectieve data steward volgt de van tevoren afgesproken data definities en formaten, identificeert data kwaliteit problemen en zorgt ervoor dat de business de gespecificeerde standaarden volgt.

Vacatures data steward

Wil jij ook via Bart Vink & Partners aan de slag als data steward? Bekijk onze vacatures en neem contact met ons op! We leren je graag kennen.