Data Specialist

De functienaam zegt het al, een data specialist is expert op het gebied van data. Maar hoeveel deze specialist ook weet, luisteren is een van de belangrijkste dingen die hij of zij doet. Begrijpen waar de behoeften van de (interne en/of externe) klant liggen vormt de sleutel tot het succesvol invullen van deze rol.

Analytisch en praktisch

Ben jij data specialist? Dan vertaal jij de bedrijfswensen van de klant naar technische specificities, ben je verantwoordelijk voor de dataintegratie, beheer je de database en vul je die aan waar nodig. Je bent vertrouwd met scrum en ETL en bent een analytisch denker maar ook praktisch ingesteld.

Data, de definitie

We hebben het over data als het gaat om een grote stroom gegevens die nog niet door mensen geïnterpreteerd of begrepen kan worden. Daarvoor moeten deze gegevens eerst worden verwerkt tot informatie. Op het moment dat gegevens of data door mensen geïnterpreteerd en dus begrepen kunnen worden, spreekt men van informatie. Gegevens worden pas als informatie gezien als ze enige betekenis of nieuwswaarde hebben voor de ontvanger.

Van informatie naar kennis

Data specialisten houden zich bezig met het verzamelen en controleren van gegevens om deze te verwerken tot informatie. Als data specialist ben jij goed in staat om deze informatie te analyseren en om te zetten in kennis. Deze verkregen kennis kan weer door het bedrijf in de besluitvorming worden gebruikt om de juiste keuzes te maken en een strategie te bepalen.

Vacatures data specialist

Wil jij ook via Bart Vink & Partners aan de slag als data specialist? Bekijk onze vacatures en neem contact met ons op! We leren je graag kennen.