Data Architect

Een data architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen, creëren, implementeren en beheren van de data-architectuur van een organisatie. Gegevensarchitecten bepalen hoe de gegevens worden opgeslagen, verbruikt, geïntegreerd en beheerd door verschillende gegevensentiteiten en IT-systemen, evenals alle toepassingen die deze gegevens op een of andere manier gebruiken of verwerken. Klinkt complex, en laten we er niet omheen draaien, dat is het soms ook.

Formele gegevensstandaard

Een data architect zorgt er primair voor dat een organisatie een formele gegevensstandaard volgt en dat de gegevens in overeenstemming zijn met de gedefinieerde gegevensarchitectuur en/of met de doelstellingen van het bedrijf.

Componenten aan elkaar knopen

Ben jij een data architect? Dan heb je een ‘zwak’ voor data, maar niet alleen vanuit een specifieke invalshoek zoals databases, data modellen, data definities of data flow diagrammen. Nee, jij knoopt het liefst alle componenten aan elkaar. Je herkent dat inzicht in vraag, gedrag en motieven van eindgebruikers bepalend zijn voor de komende generatie.

Trends in data architectuur

Trends zijn transparantie, openheid en selfservice. Hierbij is het omzetten van data naar bruikbare informatie de sleutel. Concepten als “data governance”, “ datawarehouse”, “ business intelligence”, “meta data management”, “master data management” en “data integratie” kunnen alleen daar succesvol zijn als data kwaliteit voldoet.

Data alleskunner

Als data architect ben je een data alleskunner. Je beheert het dataregister, houdt toezicht op het gegevensbeheer en optimaliseert de databases. Ook ben je goed in logische gegevensmodellering, modellering van fysieke gegevens, ontwikkeling van gegevensbeleid, gegevensstrategie, gegevensopslag, de ‘taal’ voor het opvragen van gegevens en het identificeren en selecteren van een systeem dat het beste is voor de aanpak van gegevensopslag, opvraag en beheer.

Vacatures data architect

Wil jij ook via Bart Vink & Partners aan de slag als data architect? Bekijk onze vacatures en neem contact met ons op! We leren je graag kennen.