5 tips om te blijven bewegen in je leven als zittende IT’er

Door: Max van den Bos 3-3-2021

Categorieën
:
Ontwikkelingen in ICT,

5 tips om te blijven bewegen in je leven als zittende IT’er

 

We hebben de afgelopen week al een klein beetje mogen proeven van de lente en veel mensen maakten van die gelegenheid gebruik om weer buiten te gaan sporten!

De sportscholen zijn nog steeds dicht en het sporten in groepsverband blijft beperkt, waardoor mensen naar alternatieven op zoek zijn om te blijven bewegen. Gezien veel mensen een zittend bestaan hebben is dat ook noodzakelijk om fit te blijven, zowel in lichaam als geest. Neem bijvoorbeeld iemand die werkt in de IT; de meeste IT banen zijn een zittend bestaan.

Bij Bart Vink & Partners blijven we elkaar uitdagen om van die stoel af te komen. Dat doen we o.a. door groepslessen, wandel applicaties en we organiseren digitaal ook nog af en toe een fitnesslesje. Wij geven zowel werkgever als werknemer graag wat tips mee waar ze mee aan de slag kunnen om gezond en gelukkig te blijven!

 

  1. Van welke sport loop je warm?

Naast het belang van het bewegen zelf, moet je ook zeker iets doen waar je energie van krijgt. Dat geldt zowel in je baan als in je privésituatie. Speelde je vroeger een sport? Er zijn vast amateurclubs die jouw gezelschap verwelkomen op zowel speelveld als bij het pakken van een biertje na de wedstrijd.

In deze tijd zijn groepsactiviteiten toch wat lastiger, hoewel er tot 26 jaar in teamverband buiten gesport mag worden, vallen ook een hoop mensen buiten deze boot. Zijn er alternatieven? Zeker, maar die zijn voor iedere sport weer anders. Sommige sporten kan je prima zelf doen, denk aan wielrennen en hardlopen. Een wedstrijdje spelen zit er dus niet in, maar wellicht zijn er wel technieken die je kan oefenen in een achtertuin of op een speelveldje.

Je kan jezelf ook uitdagen met de aanschaf van gewichten. Wil je voor het potje voetballen heen en weer kunnen blijven rennen zonder buiten adem te raken? Ga oefenen tijdens het hardlopen of wandelen met gewichten en bouw het op. Het is bewezen dat wanneer mensen naar een doel toewerken ze beter presteren en er ook meer plezier aan beleven.

Mocht je hier nou echt niet warm van lopen; kijk dan of er sporten zijn die je in deze tijd wel kan beoefenen; denk hierbij aan bolderen, wielrennen, mountainbiken, skaten, skeeleren, etc. Tweedehands zijn een hoop spullen als voor een schappelijke prijs te krijgen.

  1. Daag elkaar uit!

Ondanks dat je niet meer samen mag sporten, kan je elkaar wel blijven uitdagen! Heb je een collega die eenzelfde sport beoefent? Neem elkaar mee in een uitdaging. Kan jij al 10 km wandelen met 5 kg gewichten aan ieder been? Of heb jij deze ochtend al een rondje hard gelopen om de Singel van Utrecht?

Dit kan je ook bijhouden met verschillende apps. Denk bijvoorbeeld aan Strava, de app voor als je gaat fietsen of hardlopen. En op Strava kan je nog veel meer registreren, zoals wandelen, zwemmen, kanoën, crossfit en nog veel meer! En ken jij de applicatie Ommetje al van de hersenstichting? Maak met je collega’s een groep aan en daag elkaar uit om te blijven wandelen.

  1. Organiseer groepslessen met je collega’s

Nu we bijna tot niet meer op kantoor werken kan het wel erg saai worden om alles ‘alleen’ aan te vliegen. Organiseer een keer een digitale groepsles als daar animo voor is. Misschien wil één van de medewerkers de les wel geven, of huur iemand in. Het enige wat je nodig hebt is een computer voor Zoom, Teams of een andere vergaderapplicatie, sportkleding/oude kleding en een matje en/of handdoek.

  1. Promoot bewegen op je afdeling

Als een digitale groepsles nou niet met enthousiasme ontvangen worden en je hebt het idee dat mensen wel wat meer uitgedaagd kunnen worden, kan je er ook voor kiezen om het sporten te promoten. Denk bijvoorbeeld aan social media posts van medewerkers die aan het sporten zijn, om zo’n post te maken moet je ze wel eerst aan het sporten zetten! Doe dit dan wel met iets wat ze leuk vinden.

Maak i.p.v. een wandel, fiets of plank challenge een beweeg challenge. Bijvoorbeeld: iedere ochtend beginnen met sport, of iedere dag minstens 30 min bewegen. Zo kan iedereen meedoen.

  1. Pak wat zon mee

We weten allemaal hoe belangrijk zonlicht en vitamine D zijn voor je (mentale) gesteldheid. Daarom is het belangrijk om overdag buiten te zijn. Met een kantoorbaan kan dit wel eens lastig worden. Gelukkig gaan veel mensen in hun pauze 20 minuutjes, tot een half uurtje lekker aan de wandel.

Mocht je nou merken dat dit voor jou te weinig is en je echt behoefte hebt om wellicht één tot twee uur zon en beweging mee te pakken overdag, ga dan in gesprek met je werkgever. Wellicht zijn er mogelijkheden om eerder te beginnen of langer door te werken waardoor je eens of tweemaal doordeweeks overdag een flinke wandeling of fietstocht kunt maken. Er is daarbij ook een grote kans dat het je prestaties op werk verbetert!

  1. Bonustip: geen fanatiek sporter?
    Geen probleem! Wij willen iedereen stimuleren om te bewegen op zijn of haar eigen tempo. Maak een wandeling, ga een keer naar het bos of naar het strand. Maar doe vooral wat je zelf fijn vindt. Moet je een paar kleine dingetjes bij de supermarkt halen? Pak als het kan even snel de fiets, of wandel er naartoe.

 

Wij hopen dat deze tips ideeën opleveren om wat meer in beweging te komen en uiteindelijk ook beter in je vel te gaan zitten. Laten we de winter van 2020/2021 snel achter ons laten en ons focussen op het voorjaar en alle goede dingen die het met zich meebrengt!