“OOK INDIVIDUELE SUCCESSEN MOGEN GEVIERD WORDEN. EVEN JE PR’ETJE PAKKEN.”

D.J. Gier 6-4-2019 0:00
Categorieën: Ontwikkelingen in ICT

Onlangs schreef Daniël Brouwer mede ‘Hét handboek voor de functioneel beheerder’. Een mooie aanleiding om met deze expert in gesprek te gaan over het vakgebied. We stelden hem 10 vragen. In dit tweede deel: vraag 4 t/m 6.

Weggeefactie

Stuur ons een mail waarin je in één zin uitlegt waarom je ‘Hét handboek voor de functioneel beheerder’ graag wil hebben en we sturen je een gratis exemplaar op!

Een stukje uit een quote van jou: “Door mezelf te blijven verbazen, zorg ik dat alles slimmer en makkelijker gaat.” Hoe zorg jij dat je jezelf (en anderen) blijft verbazen?
“Dat gaat eigenlijk vanzelf, het zit in mijn natuur. Ik ben niet snel tevreden, eigenlijk helemaal nooit. Ik blijf altijd wel dingen zien en ontdekken in organisaties, processen of mensen die beter kunnen. Maar wat is beter? Dat is arbitrair, maar ik heb daar dus wel een antenne voor. Soms zit het ‘m ook in het oplaten van een paar proefballonnetjes of in het zelf de handen uit de mouwen te steken. Juist als meewerkend voorman kun je mensen meekrijgen. Door het voor te doen en mensen het effect te laten ervaren. Maar waar ik mezelf ook mee blijf verbazen, is door interimmer te zijn. Je moet jezelf en anderen dan steeds opnieuw overtuigen. Als ze niet in mij geloven en voor mij kiezen, dan gaan ze naar een ander. Dat houdt me elke dag scherp en de afwisseling is groot. Projectmatig werken zorgt voor nieuwe impulsen en veel uitdaging.”

Verbazing geeft ook een impuls om dingen nader te onderzoeken. Hoe zie jij dat?
“Dat is zeker zo. En verbazing is wat mij betreft altijd oordeelloos. Onbevangen ook. Hierdoor ga je iets verslinden, ontrafelen. Wat je vaak ziet, is dat mensen op zoek gaan naar de grote problemen, grote klappers willen maken. Maar écht grote problemen? Die zijn er niet zomaar. Bovendien: die hoef je niet te zoeken, die openbaren zich in alle hevigheid. Daar kun je dan heus niet omheen. Ik geloof meer in de kleine dingen die samen één groot geheel vormen. Daar heb je er veel meer van. Als je die één voor één weet te signaleren en op te lossen, dan haal je daar veel meer uit. Zo hou je het vliegwiel aan de gang van successen vieren en de endorfines die daarbij vrijkomen. Mensen worden er veel blijer van om regelmatig een klein succesje te vieren dan eenmalig één groot succes. En ook individuele successen mogen gevierd worden. Even je PR’etje pakken. Je hoeft daarbij heus niet als een gorilla door het gebouw te lopen en jezelf op de borst te slaan, maar het mag wel benoemd worden. Het valt me op dat veel functioneel beheerders moeite hebben met het vieren van eigen successen. ‘Ik doe toch gewoon mijn werk’, zeggen ze dan. Ja klopt, maar als je iets waardevols toevoegt, inventief bent of een bijzondere oplossing hebt gevonden, dan gaat dat verder dan ‘gewoon je werk doen’. Durf jezelf te laten zien!”

Je bent Lean Six Sigma Master Black Belt. Hoe zag de route naar de black belt eruit, wat moest je er allemaal voor doen?
“Ik zal eerst uitleggen wat een Master Black Belt is. Want wat ik vaak merk, is dat mensen de ‘titel’ Black Belt wel kennen, maar Master Black Belt niet. Als Master Black Belt leer je, naast zeer complexe opdrachten succesvol afronden, de Black Belts in je organisatie te begeleiden en de directie te coachen. Zodat de veranderingen op ieder niveau worden omarmd én doorgevoerd. Master Black Belt word je niet zomaar. Het vergt brede en diepgaande kennis van Lean Six Sigma en verandermanagement en om Master Black Belt te kunnen worden heb je minimaal 3 jaar ervaring nodig als Black Belt.

De leergang om tot Master Black Belt te certificeren is maatwerk, waarbij ik ervoor heb gekozen me vooral te richten op de verandermanagement-kant van het vak. Daarna moet je een essay schrijven en dat essay moet een bijdrage leveren aan het vakgebied. De eisen voor dat essay waren niet heel concreet, maar dat is vaak zo met dat soort dingen. Je moet een bepaalde visie neerzetten, het moet een bepaalde kwaliteit hebben en het moet relevant zijn. Ga er maar aan staan! Nee serieus, het ging erg goed. Het was intensief en leerzaam. Mijn essay ging vooral over de mogelijkheden van lean voor functioneel beheer. Ik heb nu eenmaal veel met die twee vakgebieden en ik geloof echt dat lean voor een aantal functioneel beheerders een ontbrekende schakel is.

Wat me opvalt, is dat veel functioneel beheerders weinig gevoel of beeld hebben bij processen. Ze hebben moeite met het orde scheppen in de chaos. Dus daar gaat een van de hoofdstukken van het boek over: hoe ze dingen inzichtelijk en simpeler kunnen maken. Ook moet je kunnen aantonen dat je anderen kunt opleiden. Ik heb in deze periode daarom ook nog tien green belts opgeleid, om zo Lean Six Sigma Green Belt te worden. Het gaat dan om de combinatie van theorie en praktijk, om kennisoverdracht.”

Daniël Brouwer is Lean Six Sigma Master Black Belt en werkt al bijna 20 jaar in de IT. Hij houdt zich vooral bezig met de zachte kant van IT en het verbeteren van de prestaties van teams en organisaties. Daniël is een onvermoeibare verbeteraar. Sinds 2006 ligt zijn focus op functioneel beheer. LeanIM is zijn managementadviesbureau, gespecialiseerd in IM-gerelateerde vraagstukken. Naast dit boek schrijft Daniël uiteenlopende artikelen en spreekt hij regelmatig op evenementen over lean en functioneel beheer.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af